Možností není moc, proto to vezmeme postupně.

V případě, že se rozhodnete pro štěně a pečlivě si vyberete rasu a ruka padne zrovna na corgiho, je nejlepší cesta ke štěňátku přes registrovaného chovatele (u FCI, pozor na jiné organizace!). Jak se ale k takovému chovateli dostat?

Jedna z možností je spojená se zajímavým výletem – na výstavu psů! Čím větší, tím vyšší koncentrace chovatelů a majitelů corgiů. Do googlu tedy napíšeme „výstava psů“ a většinou nám to najde seznam výstav pro konkrétní rok, které pořádá ČMKU (českomoravská kynologická unie, která v ČR zastupuje zmíněnou FCI – Federation Cynologique Internationale – mezinárodní kynologická organizace). Tam si pak podle filtru najdete výstavy ve vašem okolí, popřípadě národní či mezinárodní výstavy konané ve velkých městech. Na výstavě se pak podíváte nejen na pejsky, ale hlavně se zde můžete seznámit s chovateli a jejich psy. Neznám chs, která by nestála o kontakt a nebyla ochotná se s vámi pobavit o plemeni. Popřípadě tam budou další majitelé corgů, kteří vám určitě také rádi odpoví na dotazy a podají reference na svého (či jiné) chovatele. Corgi je totiž atrakcí prakticky všude, kam přijde, každý, kdo ho má doma je zvyklý na nájezdy pištějicích kolemjdoucích, co si chtějí pohladit/vyfotit jejich psa. Takže stud stranou a směle do toho.

Druhou možností je návštěva webu klubu, který sdružuje chovatele corgiů. V našem případě jde o Welsh corgi a kelpie klub. Tady se vám dostane veškerých informací o plemeni (jak corgi pembroke, tak corgi cardigan, ale i o kelpii). Najdete zde seznam chovatelských stanic s kontakty na jejich majitele (občas webovky), ale především je zde zveřejněn aktuální seznam nakrytých fen (tedy těch co budou mít brzy štěňata) a fen, které mají štěňata doma. Odkaz na seznam krytí a vrhů zde. Dívejte se, prosím, na datumy! Od krytí do porodu je to cca 65 dní a od porodu do odchodu štěňat 2-3 měsíce. Nejednou se nám stalo, že jsme měli zájemce na štěně, které už mělo přes rok a bylo dávno pryč. Samozřejmě, pokud se vám líbí konkrétní chs či konkrétní fena, můžete chs kontaktovat předem s dotazem, zda v budoucnu plánují vrh.

K chovateli se můžete také dostat pomocí FB skupiny Welsh corgi a kelpie klubu, kde se sem tam objeví fotky štěňat. Ale pozor! FB zakazuje prodej zvířat, pokud chs tedy ukazuje svá štěňata, napište chs v soukromé zprávě, či pod příspěvkem poproste o kontaktování, aby nebyla skupina zrušena za porušení pravidel fb. Ve skupině se vám také dostane odpovědí týkajících se plemene, chovatelů, výstav, drápků, chlupů a bobků 😀 zkrátka všeho okolo psů. Řada chovatelů je členem této skupiny, takže si podle jména můžete dohledat starší příspěvky s fotkami psů a vidět tak, jak vypadá krycí pár, jak vypadají předchozí štěňata, co z nich vyrostlo apod. Některé chs mají i svůj Instagram a často byl na fb zmíněn.

Spousta chovatelů, pokud zrovna nemají štěňata, doporučí jinou chs, nebo vám pomůže s importováním štěňátka ze zahraničí. Tuhle cestu ale raději nepodnikejte sami, pokud s tím nemáte zkušenosti! Popřípadě se na zahraniční chs optejte na fb skupině. Často se stane, že není reálná a vy tak vyfuníte peníze za zálohu, za dopravu a štěně nikdy nedorazí. Toto bohužel je častý scénář jak natěšené zájemce obrat o 10 tisíc, často ale částka šplhá přes 30, 40, 50 tisíc. Pro zájemce je lákavá představa, že budou mít štěně prakticky do 3 dnů doma a bez návštěvy a bližšího kontaktu s chovatelem.

V poslední řadě zmíním onen diskutabilní bazoš. Pro řadu chovatelů jde o podřadné médium, ale v současné době, kdy jsou ceny štěňat vysoké a lidé nemají na rozdávání, jsou i kvalitní chs nuceny dávat svá štěňata sem, aby se rozšířilo povědomí, že jsou k mání. Ruku na srdce, když člověk hledá štěně, je bazoš první věc, kterou zkontroluje. U těchto inzercí je ale třeba dbát na určité věci. Tou první je, aby bylo uvedeno, že jsou štěňata s PP. V takovém případě je vždy uveden název chs. Chovatelé si za svou chs stojí, je to jakási jejich značka, nikdo nemá potřebu název zamlčovat, to by bylo divné. Také by měla být uvedená celá jména rodičů štěňat, popřípadě odkaz na rodokmeny. Štěňata by měla odcházet nejdříve 59. den od narození, jak udává zákon, ideálně klidně později. Štěňata se tak naučí od matky víc jak být pes, nejsou tak ostražitá a bojácná. To je ale na posouzení každého štěněte chovatelem. Dále musí mít štěňata čip, PetPas, s uvedenými informacemi, jehož součástí je i očkovací průkaz. Štěňata by měla být samorřejmě očkovaná a několikrát odčervená. Valná většina chs dává ke štěňátku i startovací balíček (obvykle obsahuje granulky do začátku, deku s pachem matky a hračku, ale i spoustu dalšího). Veškeré inzeráty s minimem informací, jsou buď podvodné, nebo jde o psy namnožené bez znalosti genetiky, zdravotního stavu, nemocí, povah předků a budoucí zodpovědnosti množitele (člověka co namnožil psy mimo status chs). Občas se snaží oklamat zájemce informací, že psi mají PP, ale nakonec z toho vyleze něco typu „s PP bude stát o 10 tisíc víc“ – což je samozřejmě blbost! Vydání PP pro štěně z řádné chs stojí 200 Kč, není tedy důvod, aby některé štěně PP mělo a jiné ne. Jen se vás snaží nalákat na cenu a zakamuflovat podvod. Také si dejte pozor na fotografie štěňat. U podvodných inzercí je často každé štěně vyfocené jinde – jde pravděpodobně o fotky kradené, ať už z netu či přímo od chs. V tomto případě je výborné vyhledávání pomocí obrázků na googlu – hned vám vyjede kde a kolikrát byla fotka zveřejněna, někdy jde dokonce o fota stará X let. Divné jsou i fotky na únorová štěňata, focená venku na zelené trávě vedle truhlíku s muškáty – asi si skákli ke 12 měsíčkům… Pokud chcete vědět proč štěně bez PP NE – článek ZDE.