Jak to s tím PéPé je?

PPtedy Průkaz Původu, je něco jako rodný list psa. Dokazuje příslušnost psa k plemeni – tedy, že bude mít pes vzhled a povahu typickou pro dané plemeno. Pokud tedy chcete corgiho a nechcete, aby z něj vyrostl bojácný krokodýl s myšíma ušima, jedinou zárukou je PP. Přehnaně řečeno, každý pes bezPP je voříšek, nemáte totiž jak dokázat, že jsou jeho rodiče skutečně ti, co jste viděli na fotce. Ano, každý pes je krásný a zaslouží si život, ale auto si taky nekoupíte bez techničáku. Výběr psího společníka, lásky až za hrob, si zaslouží trochu péče a času, než kliknout na první inzerát. Jak sehnat štěně corgiho – návod.

V PP najdete výpis předků 4 generace dozadu, můžete si tak vyhledat vzhled a zdraví rodičů, prarodičů, praprarodičů atd. Zjistit si v kolika letech zemřeli, popřípadě zda šlo o stáří či nemoc. Mně to přijde jako dost podstatná věc. Nikdo přeci nechce, aby mu kamarád zemřel v 5 letech na geneticky dědičnou nemoc. Je zde také uvedený počet titulů z výstav, kdybyste měli výstavní ambice. Pokud je máte, vždy musí mít pes PP, bez toho vás nikdo nepřihlásí. PP není vstupenka na výstavy, na ty se musíte nahlásit předem přes portál DogOffice.

PP vám nepropadne, pokud nebudete chodit na výstavy! Rodný list vám nikdo nevezme, když se nezúčastníte miss World…

Je zde také uvedené celé jméno psa, název chs, jméno a adresa chovatele. To si vždy raději ověřte. Řada podvodníků se za chs vydává, název není registrován na ČMKU/FCI a PP jsou vyrobené doma na koleni. Na webu obou organizací lze název chs dohledat – například zde.

PP vydává organizace zaštiťující FCI (mezinárodní kynologickou federaci) – v ČR je to ČMKU (Českomoravská kynologická unie), nedělá to chovatel. ČMKU spolupracuje s kluby, pod které spadají určitá plemena. Každý klub má svoji plemennou knihou, kde jsou evidována chovná zvířata a jejich vrhy.

O PP žádá chovatel po čipování štěňat. Vzhledem k rychlosti papírování ČMKU je doba čekání na PP 1-6 měsíců. PP musí chovatel podepsat a následně ho zasílá novému majiteli (tou dobou máte štěně už dávno doma). Pokud si nejste jistí pravostí chs, na webu ČMKU lze dohledat registrovaný název – viz výše. Nebo můžete chovatele požádat o náhled na vzor PP se zápisovým číslem z ČMKU.

O PP nelze zažádat zpětně, ani to nemůžete udělat vy sami. Opět výmysl množitelů na nalákaní.

PP dostane každé štěně po řádně uchovněných rodičích, z řádně nahlášeného vrhu. I kdyby bylo štěňat ve vrhu 20 a byla fialová se čtyřma hlavama, budou VŽDY mít PP. Prakticky to znamená to, že když se narodí štěně se špatně rozloženou bílou, zálomkem na ocásku, či bude fluffy atd., bude mít PP – jen v něm bude razítko z ČMKU NESTANDARD – toto označení vyřazuje jedince z chovu, ale stále je to plnohodnotný příslušník plemene. Takže každé „on byl 6 štěně a PP má jen prvních 5“ je kec a oblbování. Toto platilo jen u pár pracovních plemen před více jak 30 lety!

Vydání PP stojí chovatele 200Kč. Není tedy důvod, aby štěně s PP stálo o 15 tisíc víc, jak se vás snaží nalákat podvodníci na bazoši. Regulerní chovatel by byl sám proti sobě a taky proti chovatelskému řádu, kdyby prodával svá štěňata bez PP. I štěně s PP může prodat za 5 tisíc. Cenu určuje chovatel, ne PP.

PP nevypadá jako PetPas – tedy modrá knížka či žlutý očkovací průkaz. Jde o speciální papír s vodoznaky velikosti A4.

PP nezaručí zdraví! Zdraví jedinců může do jisté míry ovlivnit chovatel, vhodným výběrem krycího páru, a hlavně zdravotním testováním, ale myslete na to, že není bůh a příroda a genetika je silnější, nelze zkrátka ovlivnit vše a ikdyž se podchytí „vše“, matka příroda může namíchat koktejl genů špatně. Přece, i zdravým lidem se rodí nemocné děti. Neviňte chovatele za vše, prosím. Standardně se testují u psů dle plemene různé věci. V případě corgiho jde hlavně o DM (degenerativní myelopatie) a vWd (von Willebrandova nemoc). Jde o závažné genetické a dědičné nemoci. Lze testovat ale i degeneraci meziobratlových plotének, chondrodisplázii, epilepsii, maligní hypertemii, progresivní degenerace tyčinek a čípků v oku… Tyto nemoci se ale u corgů prakticky nevyskytují, není tedy nutné na nich přehnaně lpět. Vždy se na stav psů informujte u chovatele. Dále se provádí RTG snímky kyčlí, loktů a páteře, aby se zamezilo dědičnosti problematického pohybového aparátu. Někteří chovatelé nechávají vyšetřit i čéšky kvůli luxaci. Nicméně správný vývoj kloubů je víc než genetikou ovlivněn vnějšími vlivy při růstu (strava, podlaha, terén, námaha…), chovatel tedy může udělat maximum, pokud ale štěně odpálíte na plovoučce, levných granulích a extrémně dlouhých procházkách, než dojde k dozrání kloubu, je to jen vaše vina. Co se týče rakoviny, je to věc velice složitá. Občas je dědičná, stejně jako u lidí, ale také nezapomínejme na to, že jde o nemoc civilizační, způsobenou prostředím, stresem, stravou, chybou v matrixu, prostě, občas se to stane a nikdo, ani chovatel, to neovlivní i kdyby prodal duši ďáblu. Roli samozřejmě hraje i tzv „přešlechtěnost“ plemene – ta je ale způsobena hlavně tím, že se plemeno stane populárním, vzroste jeho cena a vznikne řada chs za účelem zisku, která nedbá na testování zvířat. Pak už to jede – 1 podprůměrná nemocná fena krytá podprůměrným nemocným psem dá X podprůměrných nemocných štěňat a ti se množí dál a dál a dál. Proto dbejte na historii testování zvířat v chs. Věřte, že se to vyplatí. Bohužel ale i mezi PP psy existují chs, které netestují a vy v dobré víře koupíte PP psa, aniž byste se zeptali na zdraví a testy, protože předpokládáte, že s PP to přece každý dělá správně a ejhle, pes je nemocný. Zde tedy platí „důvěřuj, ale prověřuj“.

Jsou psi bez PP zdravější? NE! Ale může se to tak zdát. Realita je však taková, že kříženci jsou „zdravější“ proto, že se u nich nedělají ony genetické testy a všemožná vyšetření, o nichž píšu výše. Pak se dovídáme, že „berňák“ umřel v 5 letech na stáří, že „čivava“ divně cupká a nedošlapuje na zadní, protože je veselá – rozhodně nejde o dědičnou luxaci pately (haha) a těch příběhů jsou stovky. Pes zemře na nemoc, která není viditelná, ale genetická, kvůli špatnému křížení, ale ani sebelepší veterinář tohle bez testu DNA nepozná! A tyto testy stojí tisíce a dělají je jen specializované laboratoře a veteriny. Takže ne. Křížení rozhodně není zárukou lepších povah ani pevnějšího zdraví!

V neposlední řadě, většina chovatelů srdcařů udržuje s majiteli svých psů trvalý kontakt. Ví, jak se mají sourozenci vašeho psa, zda jsou zdraví nebo u nich propukla nemoc, která se tak dá u vašeho psa podchytit, zná sportovní a výstavní úspěchy, pořádá „rodinné“ sešlosti. Ale hlavně, nabízí doživotní chovatelský servis 24/7 – zvedá telefony s dotazy ve dne v noci, nabízí pomoc, radu, kompenzaci v případě nemoci psa, hlídání během dovolené, ujmutí se psa, pokud se u vás něco stane a nemáte ho kam dát atd. Chovatel svá štěňata miluje, nespal s nimi, krmil je, masíroval bolavá bříška, utíral jim zadky, bál se o ně a bojí se dál. Prodejem to pro něj prostě nekončí.

Dovolím si shrnutí:

s PP

bez PP

zaručený vzhled
zaručená povaha
výpis předků
dohledatelnost zdravotního stavu předků
dohledatelné výstavní a sportovní výsledky předků
zdravotní vyšetření
doživotní chovatelský servis
možný kontakt se sourozenci
ANO
ANO
ANO
ANO
ANO
ANO
ANO
ANO
NE
NE
NE
NE
NE
NE
NE
složitým hledáním na fb možná